0486/91 94 23   |    info@kunstgrasbrussel.nl Showtuin: Hoogkouter 40 | 1653 Dworp-Halle
Gratis staal aanvragen

Leginstructie kunstgras

1. Ondergrond

Kunstgras moet geïnstalleerd worden op een stabiele en goed drainerende ondergrond zonder onkruid. De opbouw van de ondergrond hangt sterk af van de bodemcondities.

Grond ontgraven tot 12 cm beneden het maaiveld. Gemalen puin of brekerszand aanbrengen, egaliseren/vlakken en verdichten (aantrillen). Indien verwacht wordt dat de ondergrond niet voldoende zal draineren, kan een kleine hellingshoek van 0.75% vanuit het midden afdoende zijn, zodat de grond horizontaal en verticaal gedraineerd wordt.

Oppervlakte >500 m2 rekening houden met eventuele installatie van drainage buizen in de ondergrond. Wanneer het kunstgras aansluit op de bestrating wordt geadviseerd om het zandbed 1 à 2 cm onder de rand te leggen.  

2. Bevestiging

Voor het duurzaam bevestigen van kunstgras adviseren wij een tweetal mogelijkheden.


1. Plaats voor het aanbrengen van het zandbed rondom het oppervlakte een frame van hardhoutbalken of planken (met een breedte van ten minste 15 cm) welke wordt gemonteerd aan hardhouten piket paaltjes. Na het plaatsen kan het kunstgras hieraan worden bevestigd met behulp van RVS nietjes en/of lijm.

2. Leg na het aanbrengen van het zandbed rondom de oppervlakte betonbandjes 5x15x100 plat neer, op gelijke hoogte van het zandbed. Na het plaatsen kan het kunstgras met de lijm/kit hierop verlijmd worden. Voordat u gaat lijmen eventueel eerst de bandjes voorzien van een primer.

Op beide manieren zorgt u ervoor dat de grasmat rondom goed vast ligt.

3. Stabilisatie doek

Op de vlakke ondergrond brengt men een stabilisatie doek aan, ten behoeve van de draagkracht. Dit doek zorgt ervoor dat de druk, van bijvoorbeeld een terrastafel of stoel) verdeelt wordt over de oppervlakte waardoor er minder snel gaten/putten ontstaan in het onderliggende zandbed. De banen moeten circa 30cm overlappen. De banen eventueel vastzetten met lange spijkers/haringen.

4.1 Het leggen

Voor het leggen van de te bedekken oppervlakte, is het belangrijk om vooraf uit te meten hoeveel lengte meter men nodig heeft. Let erop, dat de banen niet tekort worden afgesneden, zodat er geen onnodige verbindingen ontstaan. (ca 15cm in de lengterichting aan beide zijden; ca 15cm in de breedte richting).

Hoe minder naden, hoe mooier het tapijt en hoe sterker de constructie. Voor meer comfort, kan men onder het tapijt een valplaat aanbrengen.

Na het uitrollen van het gras, zullen de vezels platliggen in dezelfde richting. Leg alle banen in dezelfde poolrichting (vleug). Leg het gras met de poolrichting naar de plek waarvandaan u veelal naar het gazon zult kijken. (het terras of het raam van uw woning)

4.2 Op maat snijden

Let op! In de fabriek wordt het gras afgesneden op een breedte van 2 of 4 meter. Een rol met een breedte van 2 of 4 meter heeft aan beide zijde een rand van ca 8cm waarop geen grasvezels zijn aangebracht. Deze rand dient verwijderd te worden. Snij bij voorkeur op de rugzijde! Snij altijd tussen 2 poolrijen door.

Let op! Wanneer u een poolrij in de lengte richting doorsnijd is een naadloze aanhechting niet meer mogelijk! Wanneer de kunstgrasstroken aan elkaar gelegd worden moet u ervoor zorgen dat u het kunstgras aan beide zijde zo dicht mogelijk tegen elkaar aan legt. Let erop dat de naad tussen de 2 stroken nooit breder dan 4 mm en niet minder dan 1 mm mag zijn. Door de ruimte van circa 2 mm tot 4 mm open te laten kunnen de stroken nog werken.

4.3 Randafwerking

Men kan het gras verlijmen op de rand of tegen de randafwerking aanleggen.

Wijze van snijden als tegen de randafwerking wordt aangelegd: druk het gras tegen de randafwerking, vouw het tapijt en maak inkepingen tot de rand. Maak om de 10cm een inkeping. Snij vervolgens van einde inkeping naar einde inkeping.

Tip: Bezuinig niet op mesjes. Een scherp mesje werkt sneller en nauwkeuriger.

5. Het verbinden van delen gras

Voordat u gaat lijmen slaat u de kunstgras banen terug. Rol het naadband uit en snij deze op maat. Leg de band tussen de twee banen in. Breng met behulp van een kitpistool de lijm/kit aan op de naadband in een waaiervormig patroon. (wees niet te zuinig ons voorschrift is 1 tube kit is goed voor 6m1 verlijmen).

Let op! Daar waar u twee stukken kunstgras aan elkaar lijmt zijn er dus 2 tubes kit nodig om 6 m1 aan elkaar te lijmen. Voor ieder stuk kunstgras van 6m1, 1 tube). Vooral op plaatsen die intensief worden betreden adviseren wij om extra lijm te gebruiken.

Leg beide zijden voorzichtig terug. Zorg dat er geen gras vezels in de lijmrand komen. Lijmverbinding aandrukken. Dit aandrukken herhalen na ca twintig minuten.

Wanneer het gras wordt verlegd op een balkon of een oppervlakte met een lichte helling, dan kan het noodzakelijk zijn om het tapijt extra vast te leggen met bijv. lijm of gegalvaniseerde spijkers.

6. Het instrooien

We onderscheiden grassen welke gevuld moeten worden (infill) en grassen waar garens onder in het tapijt de functie van invulmateriaal overnemen (non infill).

Het woord zegt het al: non infill, u heeft geen invulmateriaal nodig (zoals rubberen korrels of quartszand).

Het garen onder in het tapijt, zorgen ervoor dat de vezel zich automatisch weer opricht. Echter, wij adviseren voor een betere stabiliteit en het verzwaren van het tapijt, ca 7kg per m2 invulzand in te strooien. Het tapijt ligt hiermee relatief vast op de ondergrond.

Bij de aanschaf van uw type kunstgras heeft u de eventuele geadviseerde hoeveelheid infillzand te horen gekregen.

Borstel de vezels op met een zachte tot middelharde roterende borstel. Voor het instrooien moeten de vezels rechtop staan. Hierdoor zakt het instrooimateriaal eenvoudig naar de bodem. Verder is het van belang dat het gras en het zand niet nat zijn.

Nat zand blijft kleven bovenaan de vezels.

7. Het onderhoud

Kunstgras heeft minimaal onderhoud nodig. Wel adviseren wij om regelmatig het gras op te borstelen met een bezem of bladhark. Hiermee voorkomt u dat er een voedingsbodem ontstaat voor organisch vuil, zoals mos en/of alg. Tevens moeten organische stoffen verwijderd worden, zoals bladeren en onkruid.

Eventuele mosvorming kan men verwijderen m.b.v. roundup. Afhankelijk van het gebruik moet het gras bijgevuld worden met kwartszand.

 

5 voordelen van EasyLawn kunstgras
17 hoogwaardige kunstgrassoorten
Meer dan 50 showtuinen in NL
Professionele kunstgras installateur
10 jaar garantie
Levering binnen 5 werkdagen
© 2024 Easylawn Kunstgras